ŻELKI Z OWOCÓW BZU CZARNEGO I MALIN

Prosty przepis, idealna przekąska dla łasuchów i do tego samo zdrowie!
-> Czarny bez ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i pomaga przy problemach z bolącym gardłem.

ŻELKI_s

Składniki:

Przygotowanie:

Mocno podgrzewamy wywar (sok z bzu) i rozpuszczamy w nim miód lub cukier. Dodajemy sok a później żelatynę, przyprawy i porządnie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny. Im więcej żelatyny dodamy, tym żelki będą twardsze i tym szybciej trzeba będzie pracować, żeby całość nam zbyt szybko nie stwardniała.

Ostrożnie przelewamy całość do foremek silikonowych lub kokilek itp. Foremki wkładamy do lodówki i po kilku godzinach żelki są gotowe. Można je przechowywać przez około tydzień w lodówce. Przy większej ilości cukru, spokojnie wytrzymają dwa tygodnie.

Uwagi:

# zawartość cukru - jeśli używamy gotowych syropów, trzeba pamiętać, że są one bardzo słodkie - nie dodajemy wówczas miodu czy cukru, lub dodajemy go bardzo mało

# foremki - jeśli nie macie silikonowych foremek, to wystarczy jakiekolwiek naczynie, z którego będzie można łatwo wyjąć galaretkę żeby pokroić ją nożem np. na kostki

# proporcje żelatyny – woda/płyn - to min. 3 łyżeczki na szklankę płynu; jeśli wolicie twardsze żelki można dać dwa razy więcej

* Przygotowanie wywaru:

50 g suszonych owoców bzu czarnego i malin (można pół na pół lub maliny jako dodatek) zalać 1,5 litra wody.

Gotować wywar na średnim ogniu do czasu, aż zredukuje się o połowę. Nie zbierać piany i szumowin: to cenne żywice. Trwa to ok. godziny. Następnie przelać syrop przez sitko i przetrzeć rozgotowaną pulpę.

żelki_r_s

Inspiracja przepisem stąd: http://klaudynahebda.pl/domowe-zelki-na-przeziebienie-nie-tylko-dla-dzieci/

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...