BAKŁAŻAN

2_zwbakłażan2
Znany też jako oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłości, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Wydawać się może, że jest warzywem, ale tak naprawdę jest owocem - choć nie rośnie na drzewach, a nawet więcej – jagodą. Co więcej, należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor i papryka!

Najbardziej znaną odmianą bakłażana jest jego fioletowo-brunatna wersja, chociaż występuje on w wielu odcieniach barw, począwszy od żółtej, poprzez pomarańczową, zieloną, a na marmurkowej kończąc. Wielkość i kształt oberżyny też jest różnorodny: są jajowate, ogórkowate, kuliste, maczugowate lub w kształcie kropli i mogą osiągać długość do 1 m oraz wagę do 2 kg!

Właściwości odżywcze

Działanie zdrowotne

W fioletowej skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe (naturalne antyoksydanty polifenolowe), poprawiające funkcjonowanie organizmu, m.in. :

Bakłażan na tysiąc sposobów

Bakłażan nie jest szczególnie aromatycznym owocem. Lepiej smakuje więc w towarzystwie innych warzyw lub  mięsa (z suszonymi pomidorami, cukinią, czy papryką, kurczakiem czy wołowiną). Można je podawać na wiele sposobów - jako panierowane, smażone, duszone, faszerowane czy zapiekane. Znakomicie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako przystawka lub dodatek, jak i danie główne. Z bakłażanów przyrządza się popularną francuską potrawę ratatouille czy grecką zapiekankę, zwaną moussaka. Z ugotowanych/upieczonych sporządza się zaś pyszne pasty i dipy, tak bardzo popularne w kuchni arabskiej (np. baba ghanoush).

2_zwbakłażan3

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...