ARONIA - Robimy przetwory!

Choć aura za oknem nie nastraja pozytywnie, to nie możemy się poddawać! Najlepiej już teraz zacznijmy przygotowania do długich zimowych wieczorów.

Dzisiaj proponujemy sok z aronii, który możemy robić nawet po przymrozkach. Owoce aronii zawierają dużo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga nas w obronie przed infekcjami. Aronię można zbierać właśnie po pierwszych przymrozkach, pod warunkiem, że wcześniej nie zjadły ich ptaki ;).

45207133_m

 

Aby wykonać sok z aronii potrzebne są:

* 1 kg aronii
* 400 g cukru
* 1 duża cytryna
* 250 ml wody

Oczyszczone aronie przekładamy do garnka i rozgniatamy je (np. tłuczkiem do ziemniaków  -możecie je też wcześniej delikatnie zmiksować, ale nie na gładki mus). Do owoców dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Gotujemy około 25-30 minut, a następnie odcedzony przez gęste sito sok przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Sok dodajemy do herbaty lub pijemy rozcieńczony wodą. Na zdrowie!

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...