Nie wiesz co zrobić z dojrzałym bananem? Zrób pyszne MUFFINKI BANANOWE Z LUKREM CYTRYNOWYM!

SKŁADNIKI:

muffinki_magdy_sPRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru i charakterystycznego aromatu.

Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii (opcjonalnie lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia,  mieszać przez około 1 minutę. Wymieszać z płatkami owsianymi.

Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 2 połówki plasterka banana wciskając je w ciasto do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec przez około 20 minut (lub nieco dłużej dla większych babeczek), aż urosną a patyczek wetknięty w środek będzie już suchy - należy uważać, aby nie przepiec babeczek, lepiej wyjąć je wcześniej, masa jeszcze zastygnie). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić.

LUKIER:

Ok. 4 łyżki cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny. Soku dodać tyle, aby lukier był biały, gładki i lekko lejący.

Wystudzone muffinki polać lukrem i udekorować w dowolny sposób.

Smacznego!muffinki_magdy2_s

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...