Jeśli nie masz pomysłu co zrobić z wiórkami po zrobieniu mleka kokosowego, zrób:

Kokosowe ciacho

IMG_0217

 Składniki:

* 250 g wiórki kokosowe
* 3 jajka
* 2 łyżki masło
* 2 łyżki bułka tarta
* 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli chcemy jeszcze mniej słodką wersję)

Spód:

* wafel lub

* 1 szklanka płatki kukurydziane
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki ryżowej
* 1 łyżka cukru

 IMG_0221

Sposób przygotowania masy kokosowej:

Zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj roztopione ale schłodzone masło,
dodaj bułkę tartą i wiórki. Wymieszaj. Ubij na sztywno białka i dodaj do masy kokosowej, wymieszaj całość.

Sposób przygotowania kruchego spodu z płatków:

Rozgnieć płatki kukurydziane na drobniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

Na dno formy wyłóż masę kukurydzianą, dobrze uklep. Lub połóż na dno 1 wafel.
Następnie wyłóż masę kokosową i dobrze uklep łyżką (żeby po upieczeniu ciasto się nie kruszyło - przed upieczeniem musi być zwarte). Piecz w temp. 190 C, przez 30-40 min.

Dzięki wilgotnym wiórkom kokosowym ciasto jest wilgotne (soczyste), a spód chrupiący.
No i co najważniejsze nie zmarnowały się wiórki!

SMACZNEGO!

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...