KASZOTTO Z BAKŁAŻANEM W POMIDORACH

bakłażan-kaszotto_6_SKŁADNIKI (na  ok. 2 porcje):

* 1/4 szklanki kaszy pęczak
* 2 łyżki oliwy
* 1 mały kawałek pora
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* 1 1/2 szklanka bulionu
* 1/4 szklanki suszonej żurawiny
* 1 mały lub średni bakłażan
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 2 łyżeczki octu balsamicznego
* 80 g sera (gorgonzola i sera koziego) - można też zupełnie pominąć ser.
* bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na dużej patelni podsmażyć kaszę pęczak z oliwą. Dodać posiekany w kosteczkę por i starty czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać zioła prowansalskie, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
Zdjąć pokrywę, dodać żurawinę, pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz pomidory z puszki. Przykryć i gotować przez 5 minut.
Dodać ocet balsamiczny i wymieszać składniki na patelni, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Otworzyć i mieszając gotować 1 minutę, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, posypać tartym serem, przykryć i gotować przez ok. pół minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią.

SMACZNEGO!

bakłażan-kaszotto_2_

(zmodyfikowany przepis z: www.kwestiasmaku.com)

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...