CZERWONE KORALE, CZERWONE NICZYM WINO…

jarzębina_

Owoce jarzębu pospolitego, potocznie zwanego „jarzębiną” nie tylko są ozdobą parków i lasów, ale odpowiednio wykorzystane mają właściwości zdrowotne!
Świeże owoce naszych jarzębów (z wyjątkiem szwedzkiego) mają gorzki, cierpki smak. Zawierają bowiem niewielkie ilości toksycznego związku – kwasu parasorbinowego, dlatego nie należy ich jeść na surowo!

Co należy zrobić aby wykorzystać właściwości odżywcze i zdrowotne jarzębiny?
Kwas parasorbinowy rozkłada się w podwyższonej lub obniżonej temperaturze. Owoce można więc zblanszować (zanurzyć na chwilę we wrzątku) albo przemrozić – lub zebrać już po przymrozkach. Ich smak będzie łagodniejszy i mniej gorzki, no i przede wszystkim stracą swoje trujące właściwości. Nadmierna gorycz może być też usunięta przez moczenie jarzębiny przez dobę w osolonej wodzie lekko zakwaszonej octem.

SAMO ZDROWIE

Owoce jarzębiny zawierają:

no i najważniejsze: są bogate w witaminę C, E, P, K, PP i karoten - zawierają go dwukrotnie więcej niż marchew!

NA TALERZU

Jarzębina ceniona jest w kuchni i przetwórstwie: wyrabia się z niej jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus.
Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Świeże lub suszone sproszkowane owoce stanowią też pikantny dodatek do sosów, dziczyzny oraz tłustych pieczeni. Jest to szczególnie popularna przyprawa kuchni skandynawskiej.

Należy pamiętać, że przetwory z jarzębiny nie są wskazane dla chorych na nadkwasotę żołądka. Ale za to polecane są diabetykom.

NATURALNE LEKARSTWO

Owoce jarzębiny zwiększają wydalanie moczu, działają korzystnie na jelita, doprowadzając ich czynność do optymalnego stanu fizjologicznego. Ponadto dojrzałe i wysuszone owoce stosowane są w lecznictwie jako środek:

jarząb

 

W Polsce rośnie 5 gatunków jarzębów. Oprócz najbardziej znanego jarzębu pospolitego, występuje u nas jarząb szwedzki, który pozbawiony jest goryczki. Można więc go śmiało wykorzystać w kuchni zamiast gorzkiej jarzębiny.
Najstarszy jarząb szwedzki rośnie na Kaszubach i liczy około 205 lat!

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...