IMG_0226

Ciecierzyca, cieciorka, włoski groch - jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest nie tylko smaczna, zdrowa i sycąca ale również posiada właściwości lecznicze, m.in. stosowana jest jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel.
Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom ciśnienia i poziom cholesterolu we krwi. Jej nasiona wykorzystywane są również jako afrodyzjak.

Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza składnikom, w które jest bogata:

* białko o korzystnym składzie aminokwasowym (W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka)
* fosfor, potas, większość witamin z grupy B, błonnik
* żelazo - zawiera więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe

Zapraszamy na klasykę z cieciorki czyli HUMMUS.

 

SKŁADNIKI:

wersja klasyczna:

* 250 g ugotowanej ciecierzycy
* 1-2 ząbków czosnku
* 5 łyżek gotowej pasty tahini
* sok z połówki cytryny
* 1 łyżka oleju sezamowego
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
* 2 łyżki oliwy
* woda lub woda z gotowanej cieciorki

wersja "włoska":

* suszone pomidory
* bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (wersja klasyczna):

Ciecierzycę namoczyć (najlepiej przez całą noc), ugotować do miękkości, odcedzić pozostawiając wodę z gotowania. Następnie zmiksować ją na gładką masę. Do tak powstałej masy dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody z gotowania i oliwę.  Doprawić do smaku.
Im dłużej miksujemy tym hummus będzie gładszy, a im więcej dodamy wody, tym będzie rzadszy. Można go też doprawić solą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (wersja włoska):

Do gotowej klasycznej wersji dodać suszone pomidory i suszoną bazylię - zmiksować na gładką masę. Ilość pomidorów jest dowolna - głównie zależy od gustu - czy lubimy mocny pomidorowy smak czy delikatniejszy.

Smacznego!

IMG_0229

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...