Kolorowy Widelec specjalnie dla szkół przygotował program zajęć, który kompleksowo zajmuje się przyrodą i zdrowym żywieniem.
dlaszkol1

Celem zajęć z dietetyki jest zapoznanie dzieci z zasadami racjonalnego żywienia. Dzieci poznają asortyment produktów spożywczych z poszczególnych grup oraz składników żywieniowych, których są źródłem. Cała wiedza przekazywana jest dzieciom w atrakcyjny sposób, z wykorzystaniem prawdziwych produktów, prezentacji multimedialnych oraz ciekawych łamigłówek.

Zadaniem zajęć z przyrody i ekologii jest zaprzyjaźnienie dzieci z naturalnym środowiskiem. Chcemy pokazać, że przyroda jest piękna, fascynująca i że trzeba ją szanować. Zajęcia mają charakter praktyczny i pozwalają dzieciom dotknąć wszystkiego, o czym się uczą.

 

dlaszkol2

W ramach warsztatów z przyrody w szczególny sposób koncentrujemy się na ogrodnictwie. Na zajęciach dzieci własnoręcznie zajmują się uprawą ziół, owoców i warzyw. Mogą też podpatrzeć budowę roślin w różnych fazach rozwoju. Tłumaczymy dzieciom, dlaczego poszczególne rośliny są cenne dla człowieka. Na zajęciach skupiamy się na tych owocach i warzywach, które są szczególnie wartościowe w diecie człowieka.

 

Cykl warsztatów (kl.0-6):

Dzień Łasucha

Zajęcia poświęcone zagadnieniom związanym z podstawami racjonalnego żywienia, zgłębiające temat wprowadzenia ich zasad w codzienny tryb dnia. „Dzień Łasucha” zachęca do zdrowego stylu życia oraz stwarza uczniom  realne  i atrakcyjne możliwości dokonywania zdrowych wyborów.

12721376_sWarsztaty mają na celu wzbudzenie w dzieciach zamiłowania do zabawy w gotowanie, do kuchennych eksperymentów, do mieszania i dobierania składników. Przy okazji dobrej zabawy staramy się przemycić wiedzę o tym co dobre i zdrowe a także pokazujemy różne proste triki, które ułatwiają pracę w kuchni. Jednocześnie zachęcamy dzieci do otwarcia się na nowe, nieznane smaki.

Uważamy, że prozdrowotne działania edukacyjne skierowane do dzieci to najlepsza inwestycja  w ich dorosłe życie.

Program warsztatów jest zgodny z rytmem przyrody, gdyż zdrowa kuchnia to kuchnia sezonowa oparta na świeżych, lokalnych produktach. Proponujemy spotkania raz w miesiącu, gdyż zdrowa kuchnia to kuchnia sezonowa, co innego smakuje nam w styczniu, co innego we wrześniu.

Sposób prowadzenia warsztatów jest zawsze dopasowany do wieku uczestników - dla najmłodszych jest to zabawa, a dla starszych to wykład ilustrowany tablicami poglądowymi. Comiesięczne spotkania klas ze zdrowym jedzeniem prowadzone są w 2 blokach: zajęcia rozpoczynają się spotkaniem z dietetyczką (45 min.),  potem następuje część praktyczna - 90 min. warsztaty kulinarne, podczas których dzieci przygotowują zdrowe jedzenie. Zajęcia kończą się wspólną ucztą.

Warsztaty mogą być przeprowadzone w stołówce lub w klasie. Do wyboru pełny cykl zajęć lub dowolnie wybrane pojedyncze zajęcia.

Nasz projekt realizuje również założenia i cele edukacji prozdrowotnej, umieszczonych w Podstawie programowej dla szkoły podstawowej, Narodowym Programie Zdrowia oraz  Programie Szkoła Promująca Zdrowie.

Po szczegóły dotyczące tematów i terminów zajęć zapraszamy do kontaktu:

tel: 22 270 62 24

kontakt@kolorowywidelec.pl

Warsztaty (gimnazjum):

Wiem lepiej!

Co jeść, żeby mieć siłę i energię?
Co zrobić, by być piękną i szczupłą?
Co mam jeść, żeby lepiej się uczyć?
Jak radzić sobie z alergią?
Dlaczego „głodówka” nie jest dla mnie?

Wiem lepiej_dk_wtorki

Aby znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania, zapraszamy młodzież w wieku 12-15 lat na zajęcia związane z jedzeniem i produktami spożywczymi.

Wiemy, że młodzi ludzie chcą być atrakcyjni, silni i szczęśliwi. Na specjalnie opracowanych dla młodzieży zajęciach pokazujemy, jak pożywienie i właściwa dieta mogą pomóc spełnić te marzenia.

Na warsztatach w ciekawy sposób omawiamy podstawy racjonalnego żywienia i pokazujemy, jak łatwo wprowadzić je w codzienne życie. Odnosimy się też do modnych trendów żywieniowych i tłumaczymy, kto może z nich korzystać. Wskazujemy, które produkty spożywcze poprawiają wygląd i samopoczucie. Podkreślamy też, których produktów i ich składników należy unikać.

Zajęcia rozwijają u młodzieży wiedzę na temat zdrowego odżywiania i zdolność do dokonywania właściwych wyborów w sprawach związanych ze zdrowiem. Młodzi ludzie uczą się, jak o siebie zadbać, przez co stają się bardziej samodzielni i pełni wiary we własne siły.

Zajęcia opracowane są przez dietetyka klinicznego Panią Paulinę Gryz-Ryczywolską.

Zapraszamy do kontaktu

tel: 22 270 62 24

kontakt@kolorowywidelec.pl

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...