Prosty i szybki przepis na małe czekoladowe „Conieco”. Ten chrupiący deser został zrobiony m.in. z preparowanego prosa i gryki oraz gorzkiej czekolady. Bardzo łatwo go przygotować - wystarczy połączyć wszystkie składniki i poczekać, aż masa zastygnie. Można go przechowywać przez kilka tygodni, więc kiedy tylko najdzie nas ochota na małe Conieco, mamy pod ręką czekoladowe chrupaki! Pod warunkiem, że coś nam zostanie po pierwszym spróbowaniu… ;)
W przepisie zostało wykorzystane ekspandowane proso i gryka ale śmiało można użyć dowolnego ziarna – ryżu czy amarantusa. Tak samo z orzechami czy bakaliami – to właściwe miejsce na improwizację i eksperymenty.

Czekoladowe chrupaki
IMG_0241

 Składniki:

* 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej takiej, która ma co najmniej 60% kakao)
* 1 łyżka oleju kokosowego
* 2 łyżki masła orzechowego
* 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
* 2 szklanki ekspandowanego prosa (kaszy jaglanej) i/albo ryżu, amarantusa, gryki
* 1/2 szklanki orzechów (pistacje, ziemne, laskowe)
* opcjonalnie - suszone owoce berberysu lub żurawiny

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy (krótko podgrzewając w kąpieli wodnej),  nie gotujemy, dodajemy resztę składników, mieszamy aby połączyć wszystkie składniki. Następnie masę przekładamy do naczynia (dowolny kształt) wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównujemy i delikatnie ugniatamy aby masa była zwarta po zastygnięciu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa stężeje, kroimy ją lub łamiemy na kawałki i przechowujemy w pojemniczku w lodówce (3-4 tygodnie).

IMG_0243

SMACZNEGO!

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...