CIASTECZKA KOKOSOWE

chrupiące, kokosowe, delikatnie słodkie i co najważniejsze - szybkie w wykonaniu2_zkokoski5_s

2_zkokoski4_s

Składniki:

* 200 g wiórków kokosowych
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 jaja
* szczypta soli
* 50 g cukru
* 50 g masła
* pestki słonecznika, dyni, żurawina - opcjonalnie

Wykonanie:

Wiórki kokosowe wysyp na gęste sitko i przelej dokładnie wrzątkiem. Odstaw do odsączenia i ostudzenia. Rozpuść masło i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec stopniowo dodaj cukier i żółtka. Do masy kokosowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i znowu powoli wymieszaj.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj ciastka za pomocą łyżki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz ok. 10-20 minut z termoobiegiem (aż ciastka lekko się zarumienią).

SMACZNEGO!

2_zkokoski3_s

(przepis z: https://saganek.wordpress.com/2013/10/14/ciastka-kokosowe/)

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...