BATONIKI GRANOLA - słodka, zdrowa przekąska

Dzisiaj proponujemy prostą i szybką w wykonaniu słodką przekąskę, która znakomicie sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Zamiast gotowych batoników, które najczęściej w swoim składzie zawierają utwardzony tłuszcz roślinny i tony cukru, sami zróbmy zdrową przekąskę. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak zależy tylko od naszej wyobraźni i upodobań ;) Nasze batoniki to słodka mieszanina płatków owsianych, suszonych owoców oraz miodu, które oprócz słodyczy dostarczą nam energii, białka, a także błonnika, który poprawia pracę jelit. Spróbujecie?

3_zwgranola2_

 

Przepis podstawowy - składniki:

* folia do pieczenia, blaszka/forma
* 1 szklanka daktyli
* 1½ szklanki płatków owsianych
* ¼ łyżki szklanki miodu
* ¼ łyżki szklanki masła orzechowego
* ½ szklanki prażonych migdałów, grubo posiekanych

 

Sposób przygotowania:

Upraż na patelni lub w piekarniku płatki owsiane i migdały (osobno i niezbyt mocno). W tym czasie podgrzej w małym garnku miód i masło orzechowe.  W blenderze zmiksuj daktyle na lepką masę. Jeśli daktyle są zbyt suche, można je wcześniej namoczyć w wodzie, a po odcedzeniu zmiksować.

Płatki, migdały i rozdrobnione daktyle wymieszaj w misce z ciepłym syropem, aż wszystkie składniki się połączą (będą „oblepione”).

Wyłóż masę na blaszce wyłożonej folią, uklep mocno aby konsystencja była płaska i zwarta. Przykryj folią i włóż do lodówki lub zamrażarki aby całość stwardniała (15-20 min.). Pokrój granolę na porcje. Przechowuj w szczelnym pojemniku (kilka dni). Batoniki można również przechowywać w zamrażarce – będą wtedy zawsze świeże.

Wszystko to, co lubisz

Twoje batoniki mogą smakować zupełnie inaczej – wszystko zależy od Twoich smakowych wyborów. Dodawaj przyprawy (cynamon, wanilię), różne płatki (jęczmienne, żytnie), suszone lub kandyzowane owoce, jedz na sucho lub z dodatkiem mleka (sojowego, ryżowego, migdałowego), maślanki, kefiru czy jogurtu. Tak jak lubisz – na zdrowie!

Na zdjęciu batoniki w wersji zmodyfikowanej
– do podstawowego składu dodaliśmy: żurawinę, słonecznik, rodzynki, sezam, siemię lniane, suszoną morelę.

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...