2_zwbaba_g3_

BABA GANOUSH, baba gannoush, baba ghannouj, baba ghannoug - czyli pasta z pieczonego bakłażana i sezamu.
Danie to pochodzi z kuchni arabskiej i coraz częściej króluje na naszych stołach, jako pyszny i prosty w przygotowaniu dodatek do kanapek. Podstawowy przepis baba ganoush zawiera miąższ upieczonego bakłażana, z dodatkiem sezamu w formie pasty tahini, a wszystko doprawione sokiem z cytryny, oliwą i solą.
Nasza baba ganoush została wzbogacona rozgniecionym czosnkiem i kminem rzymskim. Nam najbardziej smakuje na pieczywie lub plackach chlebowych pita.

 2_zwbaba_g_

 

SKŁADNIKI:

* 2 bakłażany
* 2 łyżki soku z cytryny
* sól
* 1 łyżka oliwy extra vergine
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
* 2 łyżki pasty tahini

 

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyte i podziurkowane bakłażany upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (ok. 45-50 min.), aż bakłażan się obkurczy, a skórka będzie wypieczona (w środku miąższ ma być bardzo miękki).
Po ostudzeniu wybrać miąższ łyżeczką i przełożyć go do miski, dodać sok z cytryny, sól, oliwę, rozgnieciony czosnek, kmin rzymski i pastę tahini. Wszystko zmiksować na pastę.

Spróbujcie zrobić – rewelacja!

Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...